Paylaş | 26 Mayıs 2025
Anayasa Mahkemesi Anayasa Yargısı Araştırmaları Merkezi (AYAM) ile Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi iş birliğinde “Çocuk Hukuku” temalı sempozyum düzenlendi.
Anayasa Mahkemesi Anayasa Yargısı Araştırmaları Merkezi (AYAM) ile Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi iş birliğinde “Çocuk Hukuku” temalı sempozyum düzenlendi.
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinde 23 Mayıs 2025 tarihinde gerçekleştirilen sempozyuma; Anayasa Mahkemesi Üyeleri Recai Akyel, Kenan Yaşar ve Metin Kıratlı, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Bilge’nin yanı sıra akademisyenler ile hukukçular katıldı.
Anayasa Mahkemesi Üyesi Doç. Dr. Recai Akyel yaptığı açış konuşmasında, “Çocuklara bazı hakların verilmesi ve bu hakların korunması, çocuklar için önemli olduğu kadar toplumun gelişebilmesi için de önem arz etmektedir.” dedi. Çocuk haklarını koruma altına alan ulusal ve uluslararası düzenlemelere değinen Anayasa Mahkemesi Üyesi Akyel, “Anayasa’da da güvence altına alındığı üzere devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle çocukların korunması için gerekli tedbirleri almakla ve bu tedbirleri gerçekleştirmek üzere ihtiyaç duyulan teşkilatı kurmakla yükümlüdür.” ifadelerini kullandı.
Anayasa Mahkemesinin özellikle aile hayatına saygı hakkı kapsamında yapılan başvurularda çocukla ilgili meselelere özel bir önem atfettiğini vurgulayan Akyel, Yüksek Mahkemenin bu tür uyuşmazlıklarda çocuğun üstün yararını gözeten titiz bir inceleme gerçekleştirdiğini kaydetti. Çocuk hakları ile bağlantılı bireysel başvurulardan örnekler paylaşan Akyel, çocukların üstün yararını esas alan, onları sadece bugünün değil yarının da öznesi olarak gören bir hukuk anlayışının yalnızca hukukun değil toplumsal vicdanın da gereği olduğunu vurguladı.
Açış konuşmalarının ardından akademik oturumlara geçildi. “Türk Hukukunda Çocuk Hakları” başlıklı ilk oturumu yöneten Anayasa Mahkemesi Üyesi Doç. Dr. Metin Kıratlı yaptığı konuşmada, hukukun ve insanlığın en üst derece sorumluluk gerektiren alanlarından birinin çocuk hakları olduğunu belirterek çocuk haklarına ilişkin ulusal ve uluslararası mevzuattaki hükümlere dikkat çekti. Anayasa Mahkemesinin çocuk hakları ile ilgili başvuruları büyük bir titizlik ve hassasiyetle incelediğini ifade eden Kıratlı, Mahkemenin bu başvurularda çocuk haklarını merkeze alan temel ilkeler doğrultusunda değerlendirmeler yaptığını belirtti. Anayasa Mahkemesi Üyesi Kıratlı’nın ardından Yargıtay Üyesi Hamit Yelken ile Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Hayrunnisa Özdemir ve Prof. Dr. Turan Şahin’in gerçekleştirdiği sunumlarla oturum tamamlandı.
Anayasa Mahkemesi Üyesi Kenan Yaşar’ın oturum başkanlığını yaptığı “Yargı Kararları Işığında Çocuk Hukuku” başlıklı ikinci oturumda ise Ankara Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesibe Kurt Konca, Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin Durak, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Erman Eroğlu ve Anayasa Mahkemesi Raportörü Dr. Ferhat Yıldız sunumlarını gerçekleştirdi. Oturumun açılışında konuşan Anayasa Mahkemesi Üyesi Yaşar, insan haklarının en saf ve en kırılgan boyutunun çocuk hakları olduğunu belirterek çocuk haklarının yalnızca hukukun konusu değil, toplumun vicdan sınavı olduğunu ifade etti. Bir çocuğun maruz kaldığı haksızlığın sadece onun hayatında değil, herkesin adalet duygusunda iz bırakacağını dile getiren Yaşar, “Anayasa’mız, çocuğun üstün yararını gözetmeyi devlete bir görev olarak yüklemiştir. Ama bu görev sadece metinlerde değil, mahkemelerin vicdanında, toplumun kalbinde ve hepimizin kararlarında gerçek karşılığını bulur.” dedi.
Sempozyumun “Türk Hukukunda Çocuğun Korunması” başlıklı son oturumunun moderatörlüğünü Kamu Gözetimi Kurumu II. Başkanı ve Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Hayrettin Kurt yaptı. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Duygu Özer, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolunay Ozanemre Yayla ve Anayasa Mahkemesi Raportörü Ayşenur Tuncer sunumlarıyla oturuma katkıda bulundu.
Sempozyum, soru-cevap bölümleriyle sona erdi.